Co znamená "moderní dům"? Definic je několik

Sousloví "moderní dům" nebo "moderní bydlení" se užívají velice často a rády, ale jasná definice významu neexistuje. Nebo alespoň není ukotvena. A také záleží na lokalitě.

Sousloví "moderní dům" nebo "moderní bydlení" se užívají velice často a rády, ale jasná definice významu neexistuje. Nebo alespoň není ukotvena. A také záleží na lokalitě. V jiných zemích jsou jiné standardy moderna a luxusu. Co je moderní u nás nebude platit například v Řecku a obráceně.
 

Moderní dům na první pohled

Někdo za moderní rodinný dům označuje stavby, které mají rovnou nebo mírně nakloněnou střechu. Proč? Protože jsme si především z venkova zvykli, že domy mívají šikmé střechy, ideálně pokryté střešními taškami. Šikmé střechy jsou výhodné, protože automaticky odvádí sníh a vodu na zem. Na rovných střechách se drží, ale ty zase mohou být využity pro posezení, střešní zahrádku apod.

Další označení domu za moderní závisí na množství a velikosti oken. Ne nadarmo se říká "kam nechodí slunce, tam chodí lékař". Některé domy jsou až průhledné a mají celé stěny ze skla. Pokud bydlícímu nevadí vysoký stupeň transparentnosti, proč ne?

Nejběžnější definici moderního domu z vnějšího pohledu je atypičnost. Pokud si někdo postaví dům, který svým vzhledem a koncepcí nezapadá mezi ostatní běžně se vyskytující v dané lokalitě, bývá označován za moderní. Přidá se k tomu nádech novoty (barevná fasáda, dálkově ovládané dveře garáže, senzory pohybu atd.) a moderní dům je na světě.
 

Na vnitřní vybavenosti záleží

Každý dům je hezký, když je nový. Ale i vnější krása zevšední a časem ubude. Naštěstí moderní bydlení nejsou jen stěny, arkády, terasy a balkóny. Za každým vnějškem může být moderní domácnost vybavená pokročilou elektronikou, která se bude starat o úklid (robotické vysavače), ušetří na svícení (LED osvětlení) a bude poskytovat wellness (akrylátové vířivky).

Obecně bychom tedy mohli říct, že moderní dům je takový, ve kterém se dobře žije a který šetří lidskou práci. A takový dům na pohled zvenku nepoznáme.
 

Dům musí být úsporný

Další a ve velké míře užívanou definicí modernosti je úspora. Tímto argumentem se ohání množství stavebních firem. V době růstu a vysokých cen energií se každá koruna počítá. Nezateplený a špatně postavený dům (ze špatně izolačních materiálů) se z hlediska vytápění a spotřeby může velmi výrazně prodražit. Dodatečná izolace (a s ní i nová fasáda) je cesta k úspoře, ale vždy je lepší už stavět z izolačních materiálů, které mají nízké ztráty a úniky tepla.

Úsporný dům by měl udržet co nejvíce energie, ideálně co nejblíže ke 100 %.V takovém případě se mluví o nízkoenergetickém až pasivním domě. Z hlediska výstavby bývá nákladnější a náročnější (měl by obsahovat systém rekuperace tepla), ale tyto jednorázové náklady se na jeho provozu vrátí. Domy se staví na desítky až stovky let.
 

Ideální kombinace podložená architektonickou studií

Když sloučíme všechny výše uvedené aspekty modernosti, dostaneme se k definici, že moderní dům musí být hezký na venek, luxusně vybavený uvnitř a musí být energeticky nenáročný, ideálně soběstačný (narážka na fotovoltaiku). Aby se všeho uvedeného docílilo, bývá nemožné to realizovat na již stojící stavbě.

Pokud však plánujete nový rodinný dům v moderním duchu, nechce si zpracovat architektonickou studii, projektovou dokumentaci, 3D vizualizaci a další potřebné náležitosti od projektantů, kteří své práci skutečně rozumí a mají letité zkušenosti. Postaví vám moderní bydlení snů.

POTŘEBUJETE VÍCE INFORMACÍ?
KONTAKTUJTE NÁS

 
ZavolatNapsat