Byt či dům? Plusy i mínusy obou variant

Volbu vlastního bydlení řeší dříve či později každý z nás. To, jestli se rozhodneme pro byt, nebo dům, podstatně ovlivní nejen náš životní prostor, ale i další důležité aspekty v našem životě.

Než si tedy zvolíte podobu svého bydlení, měli byste se podívat na určitá specifika, plusy i mínusy toho, co každá z možností přináší.
 

Můj dům, můj hrad

Více životního prostoru

Od vlastního domu si především slibujeme více prostoru i soukromí. A to nemluvíme jen o větší plošné výměře obytných místností, ale také o dalších prostorách, jako je pracovna, pokoj pro hosty, technická místnost, sklad, garáž nebo zahradní domek. Při úvodních plánech je ale důležité myslet střízlivě a uvědomit si, že víc prostoru znamená také větší náročnost na úklid, údržbu a samozřejmě i stavbu jako takovou.

Zahrada a větší kontakt s přírodou

Zahrada u domu se dá využít čistě k volnočasovým aktivitám, anebo přímo k zahradnickým činnostem. V obou těchto případech je ovšem důležité počítat s časem, který musíte své zelené ploše věnovat, a to i v případě, že se rozhodnete jít cestou jednoduchého anglického trávníku.

Spousta lidí se však v rámci bydlení ve vlastním domě těší právě na možnost zahradnického relaxu nebo pořízení si domácího mazlíčka, případně i menších hospodářských zvířat. Ani pro jednu z těchto možností bydlení v bytě zkrátka není ideální.

S úklidem i péčí o zahradu vám samozřejmě mohou pomoci externí specializované firmy. Záleží tedy na vašich osobních preferencích a finančních možnostech.

Sousedské vztahy

Faktor, který v žádném projektu nezpracujete, ani ho neovlivníte, jsou vaši sousedé. Sousedské vztahy, které jsou na dobré vlně, vám mohou ušetřit spoustu starostí a komplikací už při procesu povolování stavby či během realizace plotů oddělujících pozemky.

Jestli se stěhujete přímo do vesnice, mějte na paměti, že vstupujete do komunity, která má určitou historii, nastavené vazby, vztahy i případné třecí plochy. Snažte se tedy začlenit a stát se její součástí. Uvidíte, že se vám pak bude žít mnohem pohodlněji.

Klid

Život v domě bývá zpravidla o dost klidnější. Nikdo vás neruší a ani vy se nemusíte bát přetáhnout rodinnou akci po desáté večerní. U některých typů domů, například u řadovek nebo u těch sdílející společnou stěnu, je však dobré noční klid dodržovat. Některá města pak dokonce zavedla i protihlukovou vyhlášku, která například zakazuje v neděli sekat trávu, provádět stavební práce nebo řezat dřevo.

Horší dostupnost služeb

Do obchodu si zkrátka nezajedete, kdykoliv vás napadne, ale nákupy bude potřeba plánovat nebo využít rozvážkových služeb. Stejně tak si budete muset zavést určitý time management u společenského a kulturního vyžití, a především u dopravy dětí do školy, ze školy a zájmových kroužků. Nejspíš se tedy neobejdete bez dvou rodinných aut.
 

Bydlení v bytě

Menší obytná plocha, méně starostí

Hlavním rozdílem je v tomto případě určitě menší obytná plocha. Pokud ale výměra bytu plně vyhovuje všem vašim požadavkům, nemusí se jednat o nevýhodu. Mladší lidé bez závazků většinou nemají tolik věcí, takže nepotřebují více skladovacích prostor. Byt také vyžaduje méně údržby, péče a celkových oprav. V bytovém domě pak všechny nutné opravy řeší majitel nebo společenství vlastníků.

Vše na dosah ruky

Při bydlení ve městě se můžete zcela jistě spolehnout na lepší dostupnost služeb a lepší občanskou vybavenost – od vzdělávacích institucí pro děti přes obchody, restaurace až po možnosti trávení volného času. Stejně tak je ve městě o dost širší nabídka pracovních příležitostí.

Sousedské vztahy

Vztahy se sousedy jsou ve městě spíše anonymní a lidé se mezi sebou až tak moc neznají. V menších bytových domech přesto můžete navázat vztahy, a to i díky komunitním akcím, které často probíhají například ve stále více využívaných vnitroblocích.

Vzhledem k tomu, že ne všechny byty jsou v osobním vlastnictví, ale slouží k pronájmu, může se stát, že ne vždy budete vědět, kdo se může stát vaším novým sousedem, a do jaké míry spolu budete vycházet.

Hluk lidí, hluk města

S bydlením ve městě se pojí také neustálé zvuky a hluky, a to jak od prostředků hromadné dopravy, sanitek, policejních vozů, tak lidí i sousedů. Ne vždy všichni dodržují noční klid, vysávají a perou přes den, případně poslouchají hudbu na hranici snesitelné hlasitosti. A pokud máte například jiný pracovní režim než většina ostatních obyvatel bytového domu nebo máte malé dítě, budete tyto ruchy vnímat o to intenzivněji.

Větší cenová dostupnost?

Dříve se dalo říct, že koupě bytu a bydlení v něm je cenově dostupnější možností. Dnes o tom můžeme v rámci situace na realitním trhu už jen polemizovat. Ceny bytů především ve větších městech poměrně rychle meziročně stoupají. Dá se ovšem říct, že byt je univerzálnější formou bydlení, která je vhodná téměř pro každého – od studentů přes mladé páry a rodiny s dětmi až po seniory. A v případě, že se naše preference změní, je poměrně snadné ho pronajmout.
 

Bydlení v bytě, bydlení v domě – Co nepodcenit v obou těchto případech

Ať už plánujete vlastní bydlení v bytě, či domě, měli byste svou důvěru svěřit kvalitní společnosti. Proč? Zpracuje vám totiž projekt přesně podle vašich představ a přání, zajistí všechna potřebná povolení, postará se o realizaci stavebních úprav nebo kompletní stavbu domu, stejně jako o návrh a realizaci interiéru. Vlastní bydlení je přece jedním ze zásadních životních milníků a velkou investicí. Proto bychom ji neměli dělat polovičatě, ale tak, abychom se v našem budoucím domově cítili jednoduše skvěle. Díky spolupráci se skutečnými odborníky si tak ušetříte jak spoustu starostí, tak i drahocenného času, který můžete věnovat svým blízkým nebo pracovním povinnostem.
 

Vybíráte stavební pozemek? Přečtěte si náš článek, ve kterém se tomuto tématu věnujeme.

POTŘEBUJETE VÍCE INFORMACÍ?
KONTAKTUJTE NÁS

 
ZavolatNapsat